Wat is quotiteit? (bij een lening)

Alle Belgische hypotheekverstrekkers gebruiken quotiteit in hun berekening bij hoeveel je mag lenen, hoeveel je kunt lenen en hoeveel je betaalt om te mogen lenen.

Quotiteit wil niks anders zeggen dan: het percentage dat je mag lenen van de totale waarde van de woning. Stel dat de quotiteit 100% is dan mag je, als je woning getaxeerd is op 200.000 Euro ook maximaal 200.000 Euro lenen. Dat betekent dus dat je maar een minimale hoeveelheid aan spaargeld nodig hebt. Je betaalt enkel de inschrijvingskosten, notariskosten en eventuele reserveringskosten uit eigen zak. De rest mag je betalen met de hypotheek.

Het wordt lastiger als je te maken krijgt met een quotiteit van onder de 100%. Dan moet je dus veel meer spaargeld hebben wil je een huis kunnen financieren. Als je een quotiteit hebt van 80% bij een zelfde woningwaarde van 200.000 Euro dan moet je minimaal 40.000 Euro aan spaargeld hebben.
Het voordeel dat je hebt van een quotiteit die lager dan 100% is, is dat je een minder hoge rentevoet hebt. Het risico voor de bank neemt namelijk af naarmate je minder leent ten opzichte van de woningwaarde. Mocht je de hypotheek niet meer kunnen betalen en je woning dient gedwongen verkocht te worden dan is de kans groter dat de bank zijn volledige schuld kan terugbekomen.

Leen verantwoord
Wanneer u gaat lenen is het belangrijk om te weten of u uw lening wel kunt terugbetalen. Ga voor uzelf na of u de maandlasten wel kunt opbrengen gedurende de gehele looptijd! Verwacht u grote financiële tegenslagen? Leen dan niet. U komt hier vaak verder door in de financiële problemen. Spreek altijd met een financiële expert want elke situatie is uniek. Bekijk ook altijd hoe de leenovereenkomst in elkaar zit en zorg ervoor dat u niet voor verassingen komt te staan.

Als jij een lening wilt met een lage rente: lage rente lening

Wil je meer informatie over hoe het zit met aflossen? Lees dan hier meer: lening aflossen

Lenen berekenen?
Wilt u snel berekenen hoeveel geld u kunt lenen? Lees dan verder op de lenen berekenen pagina.

Lenen voor een huis?
Wilt u lenen voor een huis? Lees dan verder op de lenen voor een huis pagina.

Leen verstandig

U betaalt altijd meer als u iets met een lening koopt, dan wanneer u er voor spaart. Denk dus goed na voor u een lening aan gaat.

Leen met een doel

Een doorlopend krediet is vaak geen goede leningvorm. Sluit een persoonlijke lening af met een doel. Dat is vaak goedkoper. En het wordt u minder makkelijk gemaakt om meer te lenen dan eigenlijk nodig.

Laat u vooraf professioneel adviseren

Informatie op deze website dient als informatiebron, maar laat u altijd door een professional adviseren. Laat de hele lening doorrekenen en uw maandlasten bepalen.