Lening berekenen voor het aanschaffen van een huis

De aankoop van een huis is een grote stap in je leven. Vaak blijf je tussen de 5 en 15 jaar in een huis wonen en is het belangrijk om van te voren te weten wat je maximale lening is. Je wilt dus graag de maximale lening berekenen. Op die manier kun je Ún prettig wonen in een groot huis en kom je makkelijk rond. Het berekenen van je maximale lening voor een huis gaat op basis van je jaarinkomen. Hoe meer je verdient, hoe meer je kan lenen. Daarnaast kijkt de bank ook of je al lopende verplichtingen hebt (heb je al andere leningen) en de bank kijkt of je misschien eigen geld hebt om erin te stoppen.

Als je al een schuld hebt, dan zal de maximale lening lager uitvallen. Heb je daarintegen al wat vermogen opgebouwd, dan kun je over het algemeen ook een stuk meer lenen. De bank loopt namelijk minder risico. Het is daarnaast zo dat je, als je onder de NHG wilt vallen (de nationale hypotheekgarantie) dat je niet maximaal mag lenen. Je mag niet meer dan 100% van de aanschafwaarde lenen. Doe je dat wel, dan val je niet meer onder de NHG en betaal je meer rente over je financiering. Dat heeft direct twee nadelen: je kunt minder lenen en je betaalt meer rente.

De maximale lening berekenen voor een huis gaat als volgt: Vermenig je bruto jaarinkomen (plus vakantiegeld) met 5. Op die manier weet je ongeveer wat je maximaal kan lenen. Voor de crisis was die factor (nu 5) veel hoger. Je kon toen tot wel 7x je jaarsalaris lenen. Banken zijn strenger geworden en hebben de maximale lening voor een huis flink verlaagd.

We zullen binnenkort een calculator op de website zetten, zodat een lening berekenen voor een huis een fluitje van een cent wordt.