Kredietwaardigheid banken

Is mijn geld nog veilig bij mijn bank? Nu er meer en meer banken omvallen is dat een vaakgestelde vraag. Op deze pagina krijgt u meer uitleg over de kredietwaardigheid van uw bank.

Kredietwaardigheid

Kredietwaardigheid is een begrip dat zoveel wil zeggen als: de mate waarin een bank aan haar verplichtingen kan voldoen. Nu er zoveel problemen zijn bij de banken, krijgen de banken moeilijkheden om aan hun verplichtingen te voldoen. Vroeger konden de banken nog bij elkaar lenen, dat kan nu niet meer omdat er geen vertrouwen meer is tussen de banken onderling.

Kredietwaardigheid checken

Aan de linker kant van de pagina vindt u links naar pagina's waar er meer uitleg wordt gegeven hoe het zit met de kredietwaardigheid per bank. U vindt per bank de kredietwaardigheid van de bank. De kredietwaardigheid van een bank wordt bepaald door een onafhankelijke rating partij zoals Standard & Poor's en Moody's. De bedrijven die de rating van kredietwaardigheid geven, hebben dus niets met de banken te maken.

De kredietwaardigheid van banken is constant anders. Het is belangrijk om te realiseren dat als je geld hebt bij banken met een lagere kredietwaardigheid, dat je geld daar dan minder veilig is, maar zeker niet onveilig. In Nederland en Belgiƫ bestaan regelingen die door de overheid zijn ingesteld. Als een bank omvalt is een groot deel van uw spaargeld tocg verzekerd. Banken met een lagere kredietwaardigheid kunnen zelf minder makkelijk geld aantrekken. Ze moeten meer betalen voor het geld. Omdat het geld voor de banken duurder wordt, wordt ook het geld dat u leent bij uw banmk duurder. Denk aan hypotheekrentes of rentes op doorlopende kredieten. Aan de andere kaant wordt geld dat u uitleent aan een banken met lagere kredietwaardigheid ook weer beloond door een hoger rentepercentage. U neemt namelijk meer risico bij lage kredietwaardigheid banken.

Leen verstandig

U betaalt altijd meer als u iets met een lening koopt, dan wanneer u er voor spaart. Denk dus goed na voor u een lening aan gaat.

Leen met een doel

Een doorlopend krediet is vaak geen goede leningvorm. Sluit een persoonlijke lening af met een doel. Dat is vaak goedkoper. En het wordt u minder makkelijk gemaakt om meer te lenen dan eigenlijk nodig.

Laat u vooraf professioneel adviseren

Informatie op deze website dient als informatiebron, maar laat u altijd door een professional adviseren. Laat de hele lening doorrekenen en uw maandlasten bepalen.