Uitleg Doorlopend krediet

Doorlopend krediet is een bankterm voor een consumptieve kredietvorm waarbij de leensom gedurende de looptijd telkens weer geheel of gedeeltelijk kan worden opgenomen. Over het openstaande saldo van het krediet wordt rente in rekening gebracht. De theoretische looptijd en rente worden in de leenovereenkomst vastgelegd, maar zijn gedurende de looptijd aan wijziging onderhevig. Het verloop van het doorlopend krediet staat dan ook niet vast.

De rentevergoeding die voor een doorlopend krediet in rekening wordt gebracht is meestal hoger dan die bij een hypotheek (wegens het ontbreken van pandrecht) en een persoonlijke lening (wegens het renterisico). De aflossing vindt meestal plaats door een maandtermijn te berekenen als percentage van de kredietlimiet (vaak 2%), of van het openstaand saldo. Kenmerkend voor een doorlopend krediet is dat de lener tijdens de looptijd zonder boete extra mag aflossen, waardoor de looptijd wordt verkort.

U spreekt bij het afsluiten een maximaal leenbedrag af. Daarna bepaalt u zelf wanneer, hoeveel en waarvoor u uw financiele ruimte gebruikt. Het doorlopend krediet heeft meerdere eigenschappen die we voor u op een rijtje hebben gezet.

De looptijd staat niet vast, u kunt immers steeds weer opnemen wat is afgelost. Wanneer u een Doorlopend Krediet heeft, kunt u op verschillende manieren eenvoudig over het geld beschikken. Ook is het mogelijk om een doorlopend krediet af te sluiten waarbij maandelijks een deel (meestal een percentage) wordt afgelost.

 

Doorlopend krediet: de kenmerken

Het doorlopend krediet is uitermate geschikt voor mensen die doorlopend een grotere financiƫle ruimte willen. Het is een uiterst flexibel krediet. U beslist zelf wanneer u wat opneemt en u beslist zelf wanneer het u uitkomt om terug te betalen.

Voordelen doorlopend krediet:
Het doorlopend krediet is uiterst flexibel. U leent tegen een aantrekkelijke rente en u heeft zelf in eigen hand wanneer u geld uitgeeft aan door u zelf uit te kiezen doeleindes. Een nieuwe auto of keuken is zo snel geregeld.

Nadelen doorlopend krediet
Het doorlopend krediet heeft als nadeel dat u als geld lener een grote mate van dis`cipline moet hebben. Als u niet aflost, komt u nooit van uw lening af. U kunt het afgeloste deel ook erg makkelijk weer opnemen. Het is dus in uw belang het geld ook zo snel mogelijk weer af te lossen. Zo betaalt u minder rente en blijft u niet vast zitten aan de lening.

Kosten en aflossing

Kosten doorlopend krediet
De rente wordt bij een doorlopend krediet niet vastgezet. U profiteert of heeft dus last van rentestijgingen en rentedalingen. U ontvangt jaarlijks een overzicht van de betaalde rente.

Aflossing doorlopend krediet
U betaalt mimimaal 2% van het totale opgenomen saldo per maand terug als aflossing. Dat betekent dat u bij dat percentage erg lang bezig bent met aflossen. Om er voor te zorgen dat u sneller van uw lening af bent, is het verstandig zelf grotere aflossingen te doen.

Als je meer wilt weten over het aflossen van een doorlopend krediet, dan kun je hier kijken: lening aflossen. Als je een doorlopend krediet hebt, dan wil je natuurlijk een zo laag mogelijk rente. Wil jij een doorlopend krediet met een nog lagere rente? Kijk dan hier: lage rente lening

Leen verantwoord
Wanneer u gaat lenen is het belangrijk om te weten of u uw lening wel kunt terugbetalen. Ga voor uzelf na of u de maandlasten wel kunt opbrengen gedurende de gehele looptijd! Verwacht u grote financiële tegenslagen? Leen dan niet. U komt hier vaak verder door in de financiële problemen. Spreek altijd met een financiële expert want elke situatie is uniek. Bekijk ook altijd hoe de leenovereenkomst in elkaar zit en zorg ervoor dat u niet voor verassingen komt te staan.

Meer informatie over de bkr?
Lees hier verder over de bkr en kom erachter wat het precies is en wat het precies inhoudt.

Geld mét bkr lenen?
Wilt u meer informatie over geld en bkr lenen ? Lees dan verder op de geld en bkr pagina. Daarin vindt u uitgebreide informatie over lenen en de bkr.

Lenen zonder bkr toets?
Wilt u geld lenen zonder dat u die vervelende toetsing bij de kbr krijgt? Lees dan verder op de lenen zonder bkr toets pagina.

Geld lenen met bkr registratie
Heeft u een bkr registratie en wilt u toch geld lenen? Lees dan verder op de geld lenen met bkr registratie pagina.

Als jij een lening wilt met een lage rente: lage rente lening

Wil je meer informatie over hoe het zit met aflossen? Lees dan hier meer: lening aflossen

Lenen berekenen?
Wilt u snel berekenen hoeveel geld u kunt lenen? Lees dan verder op de lenen berekenen pagina.

Lenen voor een huis?
Wilt u lenen voor een huis? Lees dan verder op de lenen voor een huis pagina.

Leen verstandig

U betaalt altijd meer als u iets met een lening koopt, dan wanneer u er voor spaart. Denk dus goed na voor u een lening aan gaat.

Leen met een doel

Een doorlopend krediet is vaak geen goede leningvorm. Sluit een persoonlijke lening af met een doel. Dat is vaak goedkoper. En het wordt u minder makkelijk gemaakt om meer te lenen dan eigenlijk nodig.

Laat u vooraf professioneel adviseren

Informatie op deze website dient als informatiebron, maar laat u altijd door een professional adviseren. Laat de hele lening doorrekenen en uw maandlasten bepalen.