Lening aflossen

Afhankelijk van de lening die je hebt, zijn er bepaalde termijnen of manieren waarop je een lening kunt aflossen. Bij een doorlopend krediet is de aflossing op een andere manier geregeld als bij een persoonlijke lening.

Een doorlopend krediet heeft eigenlijk geen vaste looptijd. Als je geld opneemt van je doorlopend krediet, dan wordt de looptijd weer langer. Over het algemeen los je ergens tussen de 2% en 5% per maand af van het totaal uitstaande bedrag van de lening.

Wanneer je een doorlopend krediet sneller wilt aflossen, dan kan dat vaak kostenloos. Je maakt simpelweg geld over van je betaalrekening naar de rekening waar je je doorlopend krediet hebt lopen. Op die manier los je je lening af als je een doorlopend krediet hebt.

Een lening aflossen als je een persoonlijke lening hebt werkt op een andere manier dan het aflossen van een lening bij een doorlopend krediet. Bijna altijd is bij een persoonlijke lening de looptijd een vast aantal maanden. De aflossing van de lening is gelijk verspreid over die looptijd

Bij de persoonlijke lening leen je vaak voor een auto en die lening wil je natuurlijk afbetaald hebben voordat je weer een nieuwe auto wilt kopen. De lening los je daarom in voordat de auto weer verkocht wordt. Vaak is dat tussen de 3 en 5 jaar. De aflossing wordt in gelijke delen verdeeld en zo betaal je automatisch, afhankelijk van de looptijd een bepaald bedrag terug. Het is op dit moment best aantrekkelijk om het geld dat je op de bank hebt staan, even neit af te lossen. Dat moet je dan wel gebruiken om ergens in te investeren. Bijvoorbeeld in aandelen. Die hebben nu een hoger rendement. Je zou met de winst die je maakt weer je lening kunnen aflossen.

Vaak is het niet mogelijk om eerder af te lossen op een persoonlijke lening. Tenzij je een boete betaalt. De bank ging er namelijk vanuit dat de lening een bepaalde looptijd zou hebben. Als jij meer aflost dan de bedoeling is, dan verkort je daarmee de looptijd en daarmee weer de inkomsten van de bank.

Vraag dus eerst altijd even aan je bank of er een boete aan gekoppeld is wanneer je aflost. Zoals gezegd: bij een persoonlijke lening zal eerder aflossen vaker een boete met zich mee brengen dan bij een doorlopend krediet.

Leen verantwoord
Wanneer u gaat lenen is het belangrijk om te weten of u uw lening wel kunt terugbetalen. Ga voor uzelf na of u de maandlasten wel kunt opbrengen gedurende de gehele looptijd! Verwacht u grote financiële tegenslagen? Leen dan niet. U komt hier vaak verder door in de financiële problemen. Spreek altijd met een financiële expert want elke situatie is uniek. Bekijk ook altijd hoe de leenovereenkomst in elkaar zit en zorg ervoor dat u niet voor verassingen komt te staan.

Als jij een lening wilt met een lage rente: lage rente lening

Wil je meer informatie over hoe het zit met aflossen? Lees dan hier meer: lening aflossen

Lenen berekenen?
Wilt u snel berekenen hoeveel geld u kunt lenen? Lees dan verder op de lenen berekenen pagina.

Lenen voor een huis?
Wilt u lenen voor een huis? Lees dan verder op de lenen voor een huis pagina.

Leen verstandig

U betaalt altijd meer als u iets met een lening koopt, dan wanneer u er voor spaart. Denk dus goed na voor u een lening aan gaat.

Leen met een doel

Een doorlopend krediet is vaak geen goede leningvorm. Sluit een persoonlijke lening af met een doel. Dat is vaak goedkoper. En het wordt u minder makkelijk gemaakt om meer te lenen dan eigenlijk nodig.

Laat u vooraf professioneel adviseren

Informatie op deze website dient als informatiebron, maar laat u altijd door een professional adviseren. Laat de hele lening doorrekenen en uw maandlasten bepalen.