Geld lenen in Duitsland als Nederlander met BKR

Update op 2 april 2018

Duitsland stapt niet zoals het Verenigd Koninkrijk niet uit de EU. En dus blijft het eenvoudig om geld, goederen en personeel tussen Duitsland en Nederland uit te wisselen. Zo ook met leningen.

In het buitenland worden vaak andere rentetarieven toegepast als hier in Nederland. Om die reden kan het interessant zijn om als Nederland geld te lenen in Duitsland. U kunt daar wellicht een voordeliger rentetarief onderhandelen met uw Duitse bank.

In Duitsland wordt niet gewerkt met een BKR. Als u in Duitsland geld gaat lenen, dan wordt er dus ook niet getoetst bij het BKR in Tiel. U hebt als voordeel dat, wanneer u een BKR notering hebt, de Duitse bank dat niet zelf kan opvragen. Als er echter gevraagd wordt of u elders kredieten hebt lopen, moet u daar natuurlijk wel eerlijk over zijn. Anders wordt geld lenen in Duitsland erg lastig. Vaak is het geen probleem dat u een BKR notering hebt. Het speelt wel een rol als u een negatieve BKR notering heeft. Op dat moment kan de bank uw kredietwaardigheid in twijfel trekken en wordt geld lenen in Duitsland lastiger

Het is geen probleem om geld te lenen in Duitsland. Wat natuurlijk belangrijk is, is dat u bewijs van inkomen kunt overleggen. Hebt u een vaste baan met een vast contract, dan vinden banken dat vaak al voldoende zekerheid tot een bepaalt kredietbedrag. Het zou ook kunnen dat u uw salaris moet laten storten op de rekening van de Duitse bank, uw rekening wel te verstaan. Als u geld gaat lenen in Duitsland, dan zou het kunnen dat de bank gaat vragen of eisen dat u daar dan ook een rekening opent waar (een deel van) uw salaris wordt gesort.

Geld lenen in Duitsland is verder vrij eenvoudig. Neem contact op met een Duitse bank en vraag naar de mogelijkheden die die bank heeft om een krediet af te sluiten. Hebt u een BKR notering en wilt u toch lenen? Dat is vaak geen probleem. Speel open kaart en geef zelf inzage in uw BKR notering. Als de hoogte van uw andere kredieten beperkt is, dan zal de bank daar vaak niet moeilijk over doen. Hebt u grote schulden en betalingsachterstanden, dan wordt geld lenen in Duitsland erg lastig.

Duitse banken hebben zeer sterke balansen. Er zijn eigenlijk amper Duitse banken geraakt door de crisis. Dit komt doordat in Duitsland veel meer mensen hun hypotheekterugbetalen. In Duitsland moet je namelijk veel meer eigen geld meenemen wanneer je een huis gaat kopen. Als de geldlener dan in de problemen komt en het huis moet gedwongen verkocht worden, dan krijgt de bank veel meer geld terug. Er is namelijk al geïnvesteerd door de lener.

We horen de laatste tijd niet zo veel meer over de Duitsland hypotheek. Toch zijn er nog veel mogelijkheden om geld te lenen bij Duitse banken, tegen interessante tarieven. In Duitsland gaat de ecnonomie ook als een speer net als in Nederland. De Duitse banken zijn op zoek naar meer mogelijkheden om geld te lenen. De kans is nu dus groter dat je daar wat kan lenen.

Leen verantwoord
Wanneer u gaat lenen is het belangrijk om te weten of u uw lening wel kunt terugbetalen. Ga voor uzelf na of u de maandlasten wel kunt opbrengen gedurende de gehele looptijd! Verwacht u grote financiële tegenslagen? Leen dan niet. U komt hier vaak verder door in de financiële problemen. Spreek altijd met een financiële expert want elke situatie is uniek. Bekijk ook altijd hoe de leenovereenkomst in elkaar zit en zorg ervoor dat u niet voor verassingen komt te staan.

Meer informatie over de bkr?
Lees hier verder over de bkr en kom erachter wat het precies is en wat het precies inhoudt.

Geld mét bkr lenen?
Wilt u meer informatie over geld en bkr lenen ? Lees dan verder op de geld en bkr pagina. Daarin vindt u uitgebreide informatie over lenen en de bkr.

Lenen zonder bkr toets?
Wilt u geld lenen zonder dat u die vervelende toetsing bij de kbr krijgt? Lees dan verder op de lenen zonder bkr toets pagina.

Geld lenen met bkr registratie
Heeft u een bkr registratie en wilt u toch geld lenen? Lees dan verder op de geld lenen met bkr registratie pagina.

Als jij een lening wilt met een lage rente: lage rente lening

Wil je meer informatie over hoe het zit met aflossen? Lees dan hier meer: lening aflossen

De Duitse banken kijken al maanden, zo niet jaren naar de Nederlandse markt. Er is amper concurrentie op de Nederlandse en Belgische markt. Een mooi moment voor de Duitse banken om in te stappen en de markt flink op zijn kop te zetten. Het is nu nog moeilijk om in Duitsland een lening te krijgen, maar de verwachting is dat daar binnenkort verandering in gaat komen. Woont u dicht bij de Duitse grens? Dan is het voor u vaak makkelijker om een Duitse lening te krijgen. De Duitse banken vinden het prettiger wanneer u dichtbij woont en wanneer het onderpand dat u aanbiedt (bij wijze van) makkelijker voor ze te grijpen valt.

Wilt u geld lenen in Duitsland, let dan op de volgende punten:

  • U hebt een inkomen in Nederland of ergens in de Europese Unie
  • U hebt idealiter een rekening in Duitsland
  • U hebt geen negatieve notering in uw eigen land of in Duitsland
  • U hebt onderpand als u bijvoorbeeld een hypothecaire lening wilt afsluiten
  • Als u een grotere aankoop doet dan vragen Duitse banken vraag eigen geld (eigen vermogen)

Hoe kan ik als Nederlander geld in Duitsland lenen?


Om de hoogste kans te maken een lening in Duitsland te krijgen moet je aan de volgende eisen voldoen:
  1. Je bent woonachtig in Duitsland
  2. Je ontvangt salaris uit een vast dienstverband bij een Duits bedrijf
  3. Je hebt geen achterstanden bij overige leningen
  4. Je bent in staat om de lening terug te betalen

Lenen berekenen?
Wilt u snel berekenen hoeveel geld u kunt lenen? Lees dan verder op de lenen berekenen pagina.

Lenen voor een huis?
Wilt u lenen voor een huis? Lees dan verder op de lenen voor een huis pagina.

Leen verstandig

U betaalt altijd meer als u iets met een lening koopt, dan wanneer u er voor spaart. Denk dus goed na voor u een lening aan gaat. In Duitsland zijn ze streng, als u daar geld wil lenen. U moet daar vaak wonen of werken, voordat u in aanmerking kunt komen voor een lening. Ze kunnen alleen niet (tenzij ze een dochteronderneming in Nederland hebben) een BKR check bij u doen.

Leen met een doel

Een doorlopend krediet is vaak geen goede leningvorm. Sluit een persoonlijke lening af met een doel. Dat is vaak goedkoper. En het wordt u minder makkelijk gemaakt om meer te lenen dan eigenlijk nodig.

Laat u vooraf professioneel adviseren

Informatie op deze website dient als informatiebron, maar laat u altijd door een professional adviseren. Laat de hele lening doorrekenen en uw maandlasten bepalen.