Persoonlijke lening

Geplaatst op: 26 maart 2014

Persoonlijke lening is een bankterm voor een consumptieve kredietvorm waarbij de leensom in een keer wordt uitbetaald, en daarna met een vaststaande looptijd en rente wordt terugbetaald. De looptijd en rente worden in de leenovereenkomst vastgelegd, en kunnen gedurende de looptijd niet worden gewijzigd. Het verloop van de lening staat dan ook geheel vast. De persoonlijke lening is waarschijnlijk de meest voorkomende vorm van lenen ter wereld. Het wordt vaak gebruikt als u auto, boot, motor, oid wilt aanschaffen. De persoonlijke lening is ook de meest eenvoudige vorm van lenen. U krijgt een bedrag in één keer op uw rekening (of het wordt overgeschreven op de rekening van de verkopende partij) en u betaalt iedere maand een vast bedrag aan rente en aflossing.
U hebt weinig flexibiliteit en vaak geen of een beperkte mogelijkheid om tussentijds extra af te lossen. De bank wil natuurlijk wel genoeg verdienen aan de lening. En als u sneller kunt aflossen, kunnen ze minder rente innen.

De rentevergoeding die voor een persoonlijke lening in rekening wordt gebracht is meestal hoger dan die bij een hypotheek (wegens het ontbreken van zekerheid) en lager dan bij een doorlopend krediet (wegens het ontbreken van renterisico). De persoonlijke lening is vaak één van de slimmere leningen om af te sluiten.

 

Persoonlijke lening: de kenmerken

De Persoonlijke lening is een vorm van omgekeerd sparen. U kunt met de persoonlijke lening namelijk meteen uw aankoop doen en betaalt (spaart) achteraf het geld bij elkaar door de persoonlijke lening weer af te lossen. Waar u het geld aan uitgeeft speelt geen rol. U weet van te voren waar u aan toe bent met het vaste rentepercentage en de vaste looptijd.

Voordelen persoonlijke lening:
U weet van te voren waar u aan toe bent. Dat geeft u veel zekerheid. U krijgt met de persoonlijke lening geen onaangename verassingen. De looptijd, de rente en de aflossing zijn namelijk constant. Zo kunt u uw financiële situatie goed afstemmen op de lening.

Nadelen persoonlijke lening
De persoonlijke lening biedt weinig flexibiliteit. U zit vast een een lening en kunt tussentijds vaak niet extra aflossen. U kunt uds ook niet sneller van uw lening verlost zijn.

Kosten en aflossing

Kosten persoonlijke lening
De rente wordt bij een persoonlijke lening vastgezet. Ongeacht rentestijgingen of rentedalingen. U ontvangt jaarlijks een overzicht van de betaalde rente.

Aflossing persoonlijke lening
De aflossing geschiet in maandelijkse gelijke termijnen. Het aflossingsbedrag is opgebouwd uit een deel aflossing van de lening en een deel van de rente over het geleende geld. De maandtermijnen worden maandelijks van uw rekening afgeschreven. Het is op dit moment een goed moment om geld te lenen. De rentestanden zijn laag. En je merkt ook dat steeds meer partijen op TV en internet adverteren met leningen. Er is dus meer aanbod en dat wakkert de concurrentie flink aan. Jij profiteert daarvan door een lager tarief te betalen.

Als je meer wilt weten over het aflossen van een persoonlije lening, kijk dan hier: lening aflossen. Als je een persoonlijke lening hebt, of een nieuwe persoonlijke lening wilt, dan wil je er natuurlijk een met een zo laag mogelijk rente. Lees hier meer over een lage rente lening.

Leen verantwoord
Wanneer u gaat lenen is het belangrijk om te weten of u uw lening wel kunt terugbetalen. Ga voor uzelf na of u de maandlasten wel kunt opbrengen gedurende de gehele looptijd! Verwacht u grote financiële tegenslagen? Leen dan niet. U komt hier vaak verder door in de financiële problemen. Spreek altijd met een financiële expert want elke situatie is uniek. Bekijk ook altijd hoe de leenovereenkomst in elkaar zit en zorg ervoor dat u niet voor verassingen komt te staan.

Meer informatie over de bkr?
Lees hier verder over de bkr en kom erachter wat het precies is en wat het precies inhoudt.

Geld mét bkr lenen?
Wilt u meer informatie over geld en bkr lenen ? Lees dan verder op de geld en bkr pagina. Daarin vindt u uitgebreide informatie over lenen en de bkr.

Lenen zonder bkr toets?
Wilt u geld lenen zonder dat u die vervelende toetsing bij de kbr krijgt? Lees dan verder op de lenen zonder bkr toets pagina.

Geld lenen met bkr registratie
Heeft u een bkr registratie en wilt u toch geld lenen? Lees dan verder op de geld lenen met bkr registratie pagina.

Als jij een lening wilt met een lage rente: lage rente lening

Wil je meer informatie over hoe het zit met aflossen? Lees dan hier meer: lening aflossen

Lenen berekenen?
Wilt u snel berekenen hoeveel geld u kunt lenen? Lees dan verder op de lenen berekenen pagina.

Lenen voor een huis?
Wilt u lenen voor een huis? Lees dan verder op de lenen voor een huis pagina.

Leen verstandig

U betaalt altijd meer als u iets met een lening koopt, dan wanneer u er voor spaart. Denk dus goed na voor u een lening aan gaat.

Leen met een doel

Een doorlopend krediet is vaak geen goede leningvorm. Sluit een persoonlijke lening af met een doel. Dat is vaak goedkoper. En het wordt u minder makkelijk gemaakt om meer te lenen dan eigenlijk nodig.

Laat u vooraf professioneel adviseren

Informatie op deze website dient als informatiebron, maar laat u altijd door een professional adviseren. Laat de hele lening doorrekenen en uw maandlasten bepalen.